Mikrovågsugnar
2 Varor
Mikrovågsugn – smart matlagning ”snabbt”
Mikrovågsugnen kan bli din nya supermaskin i köket. För en mikrovågsugn är helt fantastisk till att laga mat – och det är både lätt, enkelt och snabbt. Om du går runt och tror att mikrovågsugnen bara kan användas till att tina upp maten och poppa popcorn, är det dags att du tänker om ordentligt. Du kommer nämligen att bli överraskad över hur många olika användningsområden som den lilla fyrkantiga partnern har.
Mikrovågsugnen fungerar genom att den skickas ut elektromagnetiska strålar i mikrovågsugnens frekvensområde. Det får molekylerna i maten att röra sig och börja producera termisk energi, som breder ut sig och värmer upp maten. I själva verket kokar mikrovågsugnen vätskan som finns inne i maten. Det innebär att maten blir varm, men att behållaren som du lagar maten i fortfarande kan röras – t.ex. i motsats till ett fat som du haft inne i ugnen.
Mikrovågorna och användningsområden
En mikrovågsugn kan, som vi tidigare nämnt, användas till många olika saker. Man kan faktiskt laga en hel måltid med både kött, potatis och grönsaker i en mikrovågsugn. Du kan koka ägg, steka bacon, göra gröt och, om du vill, kan du också baka en tårta.
Det finns med andra ord massor med möjlighet – och det är bara fantasin som sätter gränser för den kreativa matlagningskonsten i köket.
Var försiktig med «mikron»
När du använder din mikrovågsugn är det dock flera säkerhetsdelar som du måste vara extra uppmärksam på. T.ex. får du bara använda plastbehållare som är markerade med att de tål att användas i mikrovågsugnen. Om man använder en annan typ av plastbehållare kan behållaren smälta inne i mikrovågsugnen – vilket förstör både maten, ugnen och behållaren.
Dessutom får man aldrig lätta metall eller aluminiumsfolie inne i mikrovågsugnen, eftersom vågorna kan träffa metallen och studsa tillbaka och förstöra vågsändaren i mikrovågsugnen.