Hur installerar jag min köksfläkt på rätt sätt?
Se till att din köksfläkt installeras på rätt sätt, så att du får optimal effekt med ren och frisk luft i ditt kök.
Att installera din nya köksfläkt på rätt och försvarligt sätt är naturligtvis viktigt för att du ska kunna få ut det mesta av köksfläkten – och få ren och frisk luft i köket.
Kan du själv få göra hantverksjobbet?
Som en allmän regel bör du vara medveten om att du kan installera och ansluta köksfläkten själv. Det förutsätter dock att köksfläkten har en så kallad plugg, dvs. pluggen på köksfläkten som du sedan kopplar in i uttaget. Om det finns en plugg på köksfläkten betyder det att den kan anslutas utan att det behövs verktyg eller professionell hjälp.
Det är dock viktigt att notera att inte alla köksfläktar har en så enkel form för anslutning. Och om så är fallet krävs det en kvalificerad elektriker.
Hur placerar du bäst en köksfläkt i ditt kök?
Den ska naturligtvis placeras ovanför spisdelen där du ska laga mat. Men dessutom är det extra viktigt att den placeras korrekt för att få optimal utsugning och att fånga upp ånga vid spisen.
Precis hur en spciell köksfläkt ska placeras beror på typ och modellen. Därför är det viktigt att noga läsa bruksanvisningen som medföljer produkten. Den förklarar alltid hur just din köksfläkt ska placeras och monteras korrekt.
Något som du alltid ska vara extra uppmärksam på – oavsett typ av köksfläkt – är att det alltid kommer att finnas minimikrav till hur långt det ska vara från spisytan upp till köksfläkten.
Rörledningen är mycket viktig
Även den mest effektiva och välutrustade köksfläkten riskerar att mista sugeffekten om inte rörledningen görs optimalt. Därför kan det vara väl investerad tid att säkerställa att monteringen görs helt enligt beskrivningen. Och att man naturligtvis använder sig av professionell hjälp och vägledning om du är osäker.
Dessutom är det mycket viktigt att man ser till att det är korrekt dimension på utloppsrören. I det sammanhanget är det viktigt att man använder sig av fast rörledning (i motsats till flexrör). Fasta rör fungerar bättre och har bättre presanta eftersom luften mera effektivt sugs ut genom ett fast och slätt rör.
Slutligen är det viktigt att alltid välja kortast möjliga rörledning och att rörledningskanalerna har samma diameter från spisfläkten och ut till den plats där luften leds ut - det måste alltså vara samma diameter på luftpassagen hela vägen ut till fria luften (utloppsröret, takfläkten, vägg-genomföringen). Man ska också vara uppmärksam på att, om diametern på rörledningskanalen reduceras, resulterar det i kraftig minskning av sugeffekten och ljudnivån ökar avsevärt. I gamla hus är rörledningskanalerns diameter normalt 100 eller 125 mm, medan man i dag använder en diameter på 150 mm. Dessutom ska 90-gradersböjningen göras så långt bort från köksfläkten som möjligt.
FAQ: Användbar information om köksfläktar